ht100
|
02.09.2017. - 21:49:00
Tajā paša laikā mani pārsteidz to cilvēku daudzums, kuri samierinās ar esošo dzīvi un netic, ka viņi var iemācīties vairāk un paveikt vairāk. Un tieši šie cilvēki netic, ka papildus nauda viņu rīcībā viņiem dos iespēju mācīties vairāk, strādāt radošāk un produktīvāk.
Nu ja ka samierinās. Kāpēc lai ne? Vispār, mani novērojumi nesaskan ar publiskajā telpa izplatīto runāšanu. Es redzu vismaz divu veidu cilvēkus:
- Vieni ir darītāji un nekāda kaut cik liberāla valdība viņus neapstādinās
- Citiem nahren neko nevajag, tāpat ir labi, viņi neies iespringt vai dirsu plēst
Un vēl ir dirsēji abās grupās. Vairāk naudas dirsējiem un nahren-neko-nevajag neko nemainīs.
Un cik tad ilgi tauta ļaus sevi muļķot? Ļoti ilgi, jo vieni paši ar sevi tiek galā, otriem nahren neko nevajag, trešie ir dirsēji un nav darītāji lai arī viss slikti. Nu jā, ir vel bērnudārza audzinātājas kuras nobalsos par partiju kura apsolīs algas pielikumu, bet ar viņām vien nepietiek lai Ausainis par premjeru tiktu. Un ubagu rindas pie miskastēm laikam nav gana garas. Ļoti ilgi vēl tauta ļaus sevi muļķot. Tieši ar to ka katrs dzīvo kā pats vēlas neraugoties un vaidēšanu labējās partijas rēķinās un pagaidām nav zaudējušas. (Ja visas lielās "latviešu" partijas uzskata par labējām.) Sūdi sāksies kad tiks apgriezts kā gribu tā dzīvoju, tad dumposies darītāji. Un kā jūs būsiet pamanījuši liberālisms šai zemē ir svēts, lai kā viņu sunī. Ja neticiet, paskatieties kādi ļaudis te sadzīvo.
Es zinu ka manu dzīvi neviena kaut cik liberāla valdība nespēs sačakarēt. Vienīgais kas manu dzīvi var sabojāt ir iespundēt mani kopā ar idiotiem un засраный народ bez iespējas aizmukt. Idiotus audzināt es nemāku un negribu. Tikt iespundētam ar viņiem es reāli baidos, esmu tur bijis, vairs negribu. Es balsošu par partiju kas neļaus idiotiem braukt man virsū un garantēs tiesības mukt ja man nepatīk tur kur esmu. Ar naudu tam nav nekāda sakara. ... tauta vēl ilgi ļaus sevi muļķot ... Man ir citas problēmas, un laikam tādu ir daudz.
Nu jā, pastāv lielas reģionālas atšķirības. Līvāni ir katastrofa, Cēsis ir simpātiska pilsētiņa. Strenči ir plaukstošs ciems, 5 km tālāk Seda izskatās pēc pēckara filmas ar tādiem pat iedzīvotajiem, dzelzs priekškars pa starpu. Tāds tādu atrod. Darītāji tiecas turp kur ir citi darītāji, lūzeri paliek tur kur nav jāiespringst. Latvijā ir reģionālas atšķirības pat kaimiņu novadu līmenī. Un vēl, cilvēki nemainās, mainās paaudzes. Ja kādam ir sūdīgi tagad, sūdīgi būs vienmēr. Nu, gandrīz.
Sociālā izcelšanās ir svarīga, tas tiesa. Sociālā vide sevi atražo. Bet neņemsi tak mātei bērnu nost jo viņai nav ne smadzeņu ne naudas. Nauda kādam var palīdzēt, bet domāju ka biežāk ne, jo nauda palīdz tikai tad kad ir smadzenes, un tās nelabvēlīgā vidē ir retums. Izmaiņas notiek lēnām, ne jau no vienām vēlēšanām uz otrām.
Man ir paziņa sociālā darbiniece. Pēc viņas teiktā, Latvijā visbēdīgāk dzīvo (atkarīgi no sociālajiem dienestiem) vīrieši ap 50 kuriem nomira māte pie kuras šie visu mūžu dzīvojuši, vai sieva bija mātes lomā un beidzot izmeta no mājas. Tādi esot 1% no viņas novada iedzīvotājiem, kādi 300 no 33 000. Veči dzīvo uz nāves sliekšņa jo nezin kā sviestmaizi uzsmērēt.
Es uzskatu ka psiholoģiskie, kultūras aspekti un sociālā vide, visi trīs saistīti, nosaka labklājību krietni vairāk nekā runāšana par naudu. Valdība ir tikai valdība.