oomny
|
28.05.2011. - 16:37:56
man, neietekmeejoties no citiem viedokljiem, naak praataa -
1) cilveeka saimnieciskaas darbiibas izraisiitaas globaalaas klimata parmainjas
2) aizvien pieaugoshais "maigais" totalitaarisms rietumu puslodee, maskeets aiz bubulja par pilsonju droshiibu un eertiibaam.
3) speeku sameera izmainjas globaalajaa ekonomikaa, kas nu galiigi nav tas, ko "vecaa pasaule" bija gaidiijusi, pagaajushaa gadsimta beigaas iekustinot tagadeejo globaalo darba daliishanu.
par paarapdziivotiibu buus vien jaapiekriit. bet. nu nez vai tas skaits globaali turpinaas pieaugt taados tempos. es neesmu baigi peetiijis datus, bet manaa negudrajaa galvaa kaut kaa ir iespruudis uzskats, ka ieveerojami pieaug iedziivotaaju skaits vien indijaa un aafrikaa. aafrikaa shur tur - jaa, ir bads un dzeramaa uudens truukums, ir kaut kaada lokaala sociaalaa nevienliidziiba un kaads lokaals karinjsh shad tad, bet es to neredzu par globaali buutisku probleemu, kas juutami ietekmeetu cilveeci kopumaa. nu, buus mums eiropaa atkal kafija daargaaka, jo aafrikaa atkal tas vai shitas. nu un tad. pashai planeetai taads iedziivotaaju skaita pieaugums aafrikaa neko daudz paari nenodara, jo ekologjiskaa peeda ta vinjiem kaada, siiika. suudi pieauguma deelj buutu tad, ja pieaugtu taadu iedziivotaaju skaits, kuriem katram buutu reizi piecos gados jauna mashiina, maaja ar kondicioneetu gaisu, reizi divos gados jauns dators utjpr. ak nu jaa, kjiina. tur taa ir. tur buutiski nepieaug iedziivotaaju skaits kaa taads, bet labklaajiiba gan. kjiinas iedziivotaajiem ir, iespeejams, shobriid visstraujaak augoshaa ekologjiskaa peeda pasaulee, un kjiinas iedziivotaaju ir daudz, pat ja arii vinju nekljuust vairak.
taa ka taa, kopumaa kaut kaa pretruniigi sanaak par to paarapdziivotiibu.
man liekas, ka taadu, kaads tas ir tagad, un arii lielaaku iedziivotaaju skaitu planeeta speetu nest bez beedu, ja cilveece (it sevishkji taas industriaali attiistiitaa dalja) sapraatiigaak izmantotu planeetas resursus.