evitag
|
25.03.2010. - 12:42:12
Cienītie diskusijas dalībnieki,
mani sauc Evita Goša un esmu Mozaīkas valdes locekle. Es labprāt gribētu paust viedokli par šajā diskusijā izteiktajām tēzēm, apgalvojumiem un pieņēmumiem. Man vienmēŗ ir šķitis, ka kritika ir laba lieta, tomēr tai pamatā vajadzētu būt zināšanām par tēmu un konkrētiem ieteikumiem, kā darīt labāk. Diemžēl, lai arī šeit tiek runāts par idejām, neviena (uzsveru – NEVIENA) jauna ideja šajā diskusijā nav pausta.
Mani izbrīna dažu rakstītāju agresīvais tonis. Notiek kaut kā pieprasīšana (netop gan īsti skaidrs, kas tieši tiek pieprasīts). Mozaīka ir biedrība, kuru dibinājuši un kuras biedri un atbalstītāji ir cilvēki, kuri vēlas uzlabot LGBT stāvokli LV, un velta šim darbam savu brīvo laiku (visi Mozaīkas valdes locekļi strādā ikdienas darbus, kas nav saistīti ar Mozaīku; vienīgi Linda beidzot, sākot ar šo gadu, pateicoties beidzot iegūtajam administratīvajam finansējumam, var strādāt Mozaīkā uz pusslodzi, lai organizētu cilvēktiesību konferenci, par kuru rakstīšu zemāk) un līdzekļus. Mēs neesam valsts/pašvaldības iestāde, kura tiek finansēta no Jūsu, cienījamie diskutētāji (tie, kas neesat Mozaīkas biedri), nodokļu maksājumiem, līdz ar to uzskatu agresīvu pieprasīšanu, nepaužot nekādus ierosinājumus, par neadekvātu.
Mozaīka darbojas visu gadu, nevis tikai organizē Draudzības dienas/Baltijas praidu. Esam izdevuši vairākas publikācijas, kuras ir nosūtītas uz bibliotēkām visā LV, un publikāciju saraksts ir atrodams bibliotēku datu bāzē ALISE.
Katru gadu notiek Kino dienas, pastāv Kino klubs, kura ietvaros katru mēnesi tiek rādītas tematiskās filmas. Pirms laika filmas tika rādītas K.Sunī, šobrīd katru mēnesi tās tiek rādītas bārā – restorānā Dorian Gray.
Mozaīkas sieviešu basketbola komanda ieguva bronzas medaļu World Outgames pagājušajā gadā, otrdien ieguva 3. vietu Neatkarīgajā basketbola draugu līgā, sestdien spēlēs turnīrā Ķekavā, maijā – turnīrā Sanktpēterburgā, bet augustā – Gay Games Ķelnē.
Visus gadus kopš dibināšanas Mozaīka ir aktīvi iesaistījusies LGBT tiesisko jautājumu risināšanā, sākot ar tiesu prakses veidošanu pulcēšanās brīvības jomā, izplatot informāciju par Eiropas Cilvēktiesību tiesas praksi (atcerieties slaveno adopcijas spriedumu, kā arī pavisam svaigo nereģistrētā viendzimuma partnera tiesību spriedumu), sadarbojoties ar ILGA-Europe (Linda ir ILGA-Europe valdes līdzpriekšsēdētāja, kas ir lieliski, zinot konkurenci uz amatiem valdē) un Eiropas Parlamenta LGBT tiesību grupu (it kā sīkums, bet tieši Mozaīka tulko abu augstāk minēto organizāciju sagatavoto informāciju, izsūta plašsaziņas līdzekļiem, protams, arī gay.lv), izplatot informāciju par ģimenes modeļu dažādību (t.sk. piedaloties dažādos pasākumos, pēdējais no tiem – Tieslietu ministrijas organizētā konference par nereģistrētas kopdzīves regulējumu un tā ieviešanu LV, kurā piedalījāmies un paudām viedokli mēs ar Lindu). Grif, Mozaīka jau vairākus gadus sadarbojas ar Resursu centru sievietēm Marta, tā nav nekāda jauna ideja. 2007. gadā kopīgi organizējām starptautisku konferenci par ģimenes modeļu dažādību, kopā ar Martas pārstāvi esam runājuši ar mums draudzīgajiem Saeimas deputātiem. Pagājušajā sestdienā kā pirmais vīrietis Martas valdē tika ievēlēts Mozaīkas valdes loceklis Kaspars Zālītis, līdz ar to sadarbība ar Martu tikai pastiprināsies. Paužam viedokli par dažādiem normatīvo aktu projektiem, t.sk. LV pozīciju par ES normatīvo aktu projektiem (piemēram, esam to pauduši par grozījumiem Darba likumā, Krimināllikumā, Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā, Civilstāvokļu aktu likumā, iecietības veicināšanas programmu, TM stratēģiju, jauno horizontālo pretdiskriminācijas ES direktīvas projektu utt.), lobējam LV pārstāvjus Eiropas Padomē (vismaz tur ir pozitīvi cilvēki!), jo tur tiek pieņemti būtiski dokumenti, kas lēni, bet pamatīgi maina LGBT stāvokli EP dalībvalstīs. Šobrīd norisinās darbs pie reģistrētu partnerattiecību likumprojekta izstrādes. Idejas par iekļaujamo tiesību loku apkopotas jau sen. Lūdzu atcerēties, ka šoruden ir Saeimas vēlēšanas, un likumprojektu lobēsim jaunajā Saeimā, jo šobrīd to darīt nav nekādas jēgas. Kā Arnita jau minēja, protams, būs iespēja likumprojektu apspriest un ķidāt pirms tā galējās versijas izstrādes. Mūsu mērķis ir pozitīvs rezultāts, nevis triekšanās ar galvu sienā. Atgādinu, ka ir 2 dažādas lietas – reģistrētas viendzimuma partnerattiecības un nereģistrēta kopdzīve. Par attīstību saistībā ar nereģistrētu kopdzīvi lūdzu skatīt manu komentāru pie raksta par pēdējo Eiropas Cilvēktiesību tiesas spriedumu par nereģistrēta partnera tiesībām (pieņemts marta sākumā) šajā portālā. Mozaīka kopā ar citām organizācijām pasaulē atbalsta arī citu valstu LGBT kopienas (piemēram, pagājušajā gadā rīkojām svecīšu nolikšanu pie Lietuvas vēstniecības saistībā ar bēdīgi slavenā nepilngadīgo aizsardzības no kaitīgas informācijas likuma pieņemšanu, parakstām vēstules dažādu valstu valdībām u.c.)..