janisl202
|
08.11.2008. - 03:04:54
shelby - Tādas muļķības sen neesmu redzējis.
Saeimai ir jārūpējas par to, lai valsts ekonomika darbotos labi - tās rokās ir spēcīgi instrumenti - fiskālais un monetārais, ar kuriem var pārvērst ekonomiku līdz nepazīšanai. Ja Saeima nevar nodrošināt efektīvu šo instrumentu darbību - ministru kabinetu, kas varētu ieturēt stingru politiku un Latvijas Bankas vadību, kas tai stingrajai politikai līdzdarbotos un pati atbalstīt to ar atbilstošiem likumiem, tad Saeima ir strādāt nespējīga un butaforiska ministru kabineta izveide, kas tāpat neko nevar izdarīt, to tikai pierāda. Tātad jāatlaiž tie, kas nevēlas un nespēj strādāt un jāieceļ tie, kas vēlas un spēj to darīt.
Ja runā par ideju plānveida ekonomikai, tad modernākais ekonomikas veids ir jauktā ekonomika, kad ir ne tikai bezgalīgi brīvais tirgus, bet tur notiek arī valsts aktīva līdzdarbība. Ja pāris monopoli un karteļi sāk diktēt cenas valstī un tur tās sireālos augstumos - jebkura normāla valsts iejauksies, lai aizsargātu savus pilsoņus, jo īpaši runājot par pirmās nepieciešamības precēm. Protams, mūsu aitām Saeima stāsta, ka jabūt obligāti mežonīgā kapitālisma tirgum, kad oligarhi vārās un pārējie strādā par vergiem, bet tā ir vīzija muļķiem.
Ja runā par manu ideju samazināt vietējajiem pārtikas produktiem PVN, tad tas ir jautājums, kurš jārunā ar ES - vai nu tiem maksājumiem jātiek izlīdzinātiem vai nu tas jāizlīdzina ar ievedmuitu vai kādā citādākā veidā, citādi mūsu zemnieki ir nolemti bankrotam un mūsu valsts dziļai nabadzībai, ja pat pārtiku pašpatēriņam šeit nevarēsim saražot, pie jau tā dramatiskas ārējās tirdzniecības bilances. Tirdzniecības nosacījumi jau TAGAD IR NEVIENLĪDZĪGI - tas ES princips kopš mūsu iestāšanās laikiem tiek pārkāpts un tas rada neizpratni, ka tik ilgi tas netiek risināts. Tā pamazinātā PVN likme ir veids kā atļaut ES nemaksāt vairāk mums un mazāk viņiem, bet tomēr radīt godīgus tirgus apstākļus, nevis tādu situāciju, ka viņi pateicoties paplildmaksājumiem te taisa pārtikas ekspansiju, iznīcinot mūsu valsts pārtikas ražošanu pavisam. Citādi pati ES birokrātija šajā jautājumā vēl ilgi nenonāks pie izlīdzināšanas.
Ja runā par valsts ideju ar izziņām - tad es jau saku, ka tā ir jautājuma risināšana no nepareizās puses - sodot cilvēkus, kurus nodarbina nelegāli vai kuriem maksā aplokšņu algas, kamēr visa cēlonis ir nodokļu sistēma, kas nestimulē uzņēmējus godīgi maksāt nodokļus un neefektīva VID darbība, kas dod iespēju negodīgiem uzņēmējiem gadu desmitiem turēt nelegālo darbaspēku un maksāt aplokšņu algas, nesaņemot nekādu sodu, nemaz nerunājot par kārtīgu sodu - tādu, kas padarītu šāda veida nelegālās darbības par ārkārtīgi neizdevīgām. Mana ideja lietot nevis izziņas, bet kredītreģistru ir labāka, jo šādi var uzzināt kuros uzņēmumos ir aplokšņu algas, ja viena uzņēmuma daudzi darbinieki ņem kredītus lielākus kā reāli varētu apmaksāt ar savām oficiālajām algām - nevajag būt ģēnijam, lai saprastu, ka laiks to uzņēmumu "izkratīt", tā varētu gan beidzot dabūt uz papīra īstās algas, gan arī iekasēt papildus līdzekļus soda naudās, kas šajā saspringtajā situācijā valstij noderētu, turklāt vinnētāji būtu godīgie uzņēmumi - rezultātā tirgus pats sakārtotos, citādi pašlaik godīgi maksājot nodokļus esi konkurētnespējīgs, jo godīgi tos maksā tikai valsts iestādēs un dažos monopolos.