angelrojo
|
01.08.2012. - 13:36:28
Mani gan šī tēma skar perosnīgi un neizlikšos, ka man tas nerūp. Pietuvinoties diskusijas būtībai (Darbs Uk fabrikās un... ), es jau divus gadus dzīvoju, strādāju UK. Tas nav daudz, bet nav arī maz. Būtiskākās likumsakaribas jau esmu sapratusi. Esmu izjutusi diskrimināciju pret sevi pašu Skotijā, kur nodzīvoju gandrīz divus gadus, un redzējusi to ik uz stūra. Labākos darbus, lielāko samaksu saņēma vietējie, pat ar sliktākām profesionālām zināšanām un mazāku motivāciju. Pat viesstrādnieki ar labām un teicamām angļu valodas zināšanām tur bija nulle, jo skoti ir patrioti.
Un es saprotu kāpēc viņi tādi ir. Ir tomēr ļoti daudz viesstrādnieku, kuri joprojām nezin ne bū, ne bē pateikt angliski, bet attieksme tāda..nu, zin... trīs pirksti gaisā un dragā. Viņi atbrauksuši uz Skotiju nezina tās vēsturi, paražas, nacionālos simbolus, svētkus utt. Labi, ko nu tur prasīt no cilvēka, kas atbraucis vieglā peļņā uz mēnesi, dieviem. Bet tie, kas tur dzīvo gadus 8 un vairāk (vēl pirms ES robežas atvērās) un ir tur uz pailikšanu? Un nav mazums tādu. Tiešām nav.
Varat šeit savilkt paralēles ar Latviju un krievvalodīgajiem? Lai gan vēsture mums kopīgā citādāka, tas gan.
P.S. būt nacionālistei laikam ir lamuvārds šeit, tāpēc piebildīšu, ka esmu toleranta pret cilvēkiem, kas latviešu valodu CENŠAS apgūt. Es cenšos tomēr uz to skatīties ar sapratni, jo latviešu valodu iemācīties tiešām nav viegli + vecumā pēc 50 to noteikti izdarīt ir arvien grūtāk. Noteikti, ka katram latvietim un Latvijas krievvalodīgajam ir sava sāpe, bet tomēr derētu atcerēties, kurā valstī mēs dzīvojam un cienīt valsti, tās valodu, kultūru... Ja necieni, tad varbūt tā nav tava īsta vieta? Tā retoriski :)