boy-a
|
15.08.2010. - 02:42:03
Interesanta diskusija, šeit daži argumenti, kuri vairāk piesaistīja uzmanību un kuriem kā vegāns gribēju pieķerties:
*) Vegānisms - abstrakcija? jeb "ko atradīsi vegāna/veģetārieša dzīvoklī".
Domāju šis ir tāds izteikts melns/balts redzējums - apmēram, "ja nevar pilnībā sasniegt attiecīgo ideālu kāda jēga tiekties?" Filozofiskai ievirzei pretjautājums - kad vispār varam pilnībā sasniegt kādu vēlamu ideālo stāvokli? Ja tu tiecies pēc zvaigznēm un sasniedz tikai mēnesi, vai nebija vērts tiekties? Piezemētāk - informēti vegāni apzinās, ka var tikai samazināt, nevis likvidēt dzīvnieku ciešanas, bet tāpēc uzreiz nemet plinti krūmos.
*) "Nespēju iedomāties dzīvi bez dzīvnieku izcelsmes (pārtikas) produktiem!"
Šis apgalvojums vai tā variācija laikam vairāk pasaka par apgalvotāja iztēli nevis par pašu faktu tāpēc, domāju, iedziļināties nav vērts. Vienīgi piekomentēšu - ka neviens (vismaz lielākā daļa) to no visēdājiem arī parasti neprasa, kad paziņo par savu veģetārismu/vegānismu.
*) Grūtības sastāvdaļu meklēšanai produktos (piem. želantīna)
Tā ir drīzāk pierašanas lieta nevis objektīvs šķērslis - ja jūs to parasti nedarat, šķitīs apgrūtinoši - bet es vairs nevaru iedomāties, ka es veikalā neizlasītu sastāvdaļu rindkopu uz iepakojumiem pirms to iegādāšanās. Nelielos at to kā tikumu - vienkārši pieņemu, ka tā ir mana realitāte, ja gribu piekopt attiecīgu dzīvesveidu.
*) Neaizvietojamās aminoskābes
Ne viss, ko skolā māca, ir taisnība. Varbūt nav tāds VIENS augu valsts produkts, kas šīs aminoskābes saturētu, bet dažādus augus kombinējot nav neiespējams pie tām tikt; no kurienes tad paši dzīvnieki šīs aminoskābes dabū? Bez zinātniskiem faktiem (kurus 2 naktī nemaz necentīšos uzmeklēt, ja gribu šo te iepostēt :D ) mums gan jāpaliek pie tā, ka viens otram vienkārši nepiekritīsim.
*) Vegānu/veģetāriešu slimošana
Šķiet, ka šeit slēpjas vēl implicīts apgalvojums, ka visēdāji neslimo? Var protams diskutēt un dalīties pieredzē par šāda dzīvesveida veselīgumu, bet, ja uzskatāt, ka visēdāju slimības obligāti neizriet no viņu ēšanas paradumiem, nav loģiski apgalvot, ka visas veģetāriešu kaites saistītas ar gaļas neēšanu.
*) Dzīvnieku produktu imitācija
Es pats nefanoju un neaizraujos ar šiem, bet neredzu tur nekā nosodāma. Vegānismā jau par sliktu netiek uzskatīts tas, ka patīk gaļas garša vai konsistence, bet gan tā cena, kas jāmaksā, lai pie tās nokļūtu.
*) Reliģija
Vismaz savā gadījumā nepiekristu, drīzāk uzskatītu to par ētisku sistēmu pēc kuras vados. Bet tā kā reliģiju daudzi definē ļoti patvaļīgi, vajadzētu paskaidrot, ko saprot zem vārda ’reliģija’ pirms vegānismu pie tā pieskaita.
*) Dzīvības atņemšana
Atzīšos, ka nepatīk šo argumentu dzirdēt arī pašu veģetāriešu/vegānu vidū. Ja studē informētāku vegānu viedokļus - ir tāda nianse kā ’ciestspējīgas būtnes’ (t.i., tādas ar nervu sistēmu), kas novelk stingrāku robežu starp to kāpēc augus ēst ir Ok, bet dzīvniekus nē.
*)"Ko darīt ar cūkām, ja visi pievērsīsies veģetārismam?"
Visticamāk mājlopu/piena produktu industrija jau ir nodarījusi (un turpina nodarīt) videi daudz vairāk kaitējuma nekā šāds (mazticams) scenārijs jelkad varētu nodarīt.
Šai diskusijai izsekojot mani savukārt interesē, kurš veģetārietis/vegāns uz dažiem vārdā neminamiem ir bērnībā ne tā paskatījies, lai izraisītu dažas visnotaļ interesantās reakcijas
... un vēl mani interesē, kur ir visi vegānie puiši? Man jau šķita, ka diskusijas slēptais mērķis būs, kā jau parasti, "tādam tādu atrast"