leonora
|
16.08.2008. - 19:41:56
Dažas iebildes Kazis rakstītajam.
998.gadā oficiāli kristietība tika ieviesta Kijevas Krievzemē, bet tā nav pirmā slāvu valsts. Morāvijas lielhercogiste bija jau 9.gs varena un kristīga valsts. Poļi arī kristījās pirms Krievzemes. Bulgāri (ja viņi toreiz vispār bija slāvi ) pieņēma kristīgo ticību jau kādus 300 gadus pirms Krievzemes.
Cik man zināms, tad 19.gs. Soču un Ziemeļkaukāzā tika veikta etniskā tīrīšana no Krievu puses, bet tā bija vērsta pret kalniešiem, kas tur dzivoja. Daudzas musulmaņu kalniešu tautas pēc vienošanās starp Krieviju un Osmanu impēriju pārcēlās prom no Krievijas un apmetās uz dzīvi OI. Vēl tagad Jordānijas karaļa apsardze ir čečenu gvarde. Tie ir šo pārceļotāju pēcteči.
1801.gadā, cik man zināms Gruzija pati labprātīgi atdevās Krievijai. Jau 18.gs beigās Gruzija atradās zem Krievijas protektorāta.
Osetīni ir indoeiropieši, radniecīgi irāņiem. Osetīni esot skitu pēcteči. Ar gruzīnu valodu nav nekā kopīga.
Rusifikācija centrālajā Kaukāzā bija ne sevišķi izplatīta. Krievu kolonisti tur ieceļoja maz. Starp citu Gruzijas caru galmā krievu valoda bija lielā cieņā. Gruziju visu laiku skatījās uz Krievijas pusi. cita situācija bija Priekškaukāzā. Tur klejojošās tautas tika vai nu deportātas uz Osmaņu impēriju vai ar varu pārkrievotas no kazaku puses. Kazaki bija Krievijas cara pārkrievošanas metode. Nekā laba no kazakiem nav. Imperiālisma un šovinisma atbalstītāji. Abhāzu valodai ar gruzīnu valodu arī nav nekā kopīga. Viduslaikos abhāziem tāpat kā gruzīniem bija savs alfabēts, bet tas pašlaik netiek lietots. Abhāzijai PSRS sākumā bija cits statuss. Man liekas, ka vēlāk Abhāzija tika pievienota Gruzijai.
Vēl man ir neskaidrības ar kristīgo ticību Kaukāzā. Mūsu ēras pirmajos gadsimtos viss Kaukāza reģions pieņēma kristīgo ticību. Arī pašlaik tādas musulmaņu teritorijas kā Dadestāna un Azerbaidžāna. Azerbaidžanas teritorijā bija kriestiešu indoeiropiešu valodās runājošas valsts Kaukāza Albānija. 7-9.gs. šīs teritorija tika islamizēta, ieceļoja tjurku ciltis un indoeiropiesi tika asimilēti vai izkauti. Tikai ir viena nianse. Armēnijas un Azerbaidžānas teritorijā esošās valstis bija monofizīti. Tikai pašlaik Gruzja ir pareizticīgo zeme. Vai Gruzija no paša sākuma bija pareizticīga, vai vēlāk, Bizantijas impērijas sastāvā nedaudz pamainījās no monofizītisma un Bizantijas Valsts reliģiju man paliek neskaidrs. Pēc 4.gs. pirmās šķelšanās kristīgajā baznīcā vairums Antiohijas (Mazāzijas, Kaukāza, Sīrijas) un Aleksandrijas (Zaiemeļāfrikas, Etiopijas) patriarhātu avis bija monofizīti.
1990-togadu sākumā ar Kremļa atbalstu Abhāzijā seperātistu pesē prat Gruziju karoja čečenu kaujinieki. Vēlāk Kremlis ar šiem pašiem čečenu karavadoņiem karoja Ičkērijā. Situācija identiska ar Tēvoci Sem un un bin Ladenu. 1980-tajos gados Tēvocis Sems finansēja islamistus Afganistānā pret PSRS invāziju, arī pašu Bin Ladenu.
Nevaru atrast, esu kādam iedevuse vienu Visvalža Lāča grāmatu par tautām Austrumeiropā. Nosaukumu neatceros, izdota pirms kādiem 8 vai 10 gadiem. Tur bija viena interesanta epizode gruzīnu un abhāzu attiecību sakarā. Skaidri atceros, ka V.Lācis ļoti asi izteicās par gruzīniem, kā abhāzu apspiedējiem. Latviski nav nemaz tik daudz grāmatu par Kaukāza tautām, ir vērts to sameklēt un izlasīt. V.Lācis nav arī nekāds Krievijas fans. Iespejams, ka cienījamais kungs kļūdās.
Es ļoti atzinīgi vērtēju Kazis uzsākto diskusiju.
Aicinu arī citus portāla iemītniekus iesaistīties, diskutēt,precizēt faktus.
Sanāca nedaudz pa garu un saraustīti, bet nekas.