maikls
|
2010.08.23. - 20:17:08
Tieši vegāns uzturs prasa vismazāk resursu, tā nodrošināšanai vajag vismazāk augu, zemes, ūdens, degvielas utt. Nevajag nemaz pētījumus (kuru netrūkst), jo tas taču saprotams, padomājot loģiski. Aptuveni 90% no augiem, ko apēd dzīvnieki, aiziet viņu vielmaiņai un tām lietām (nagiem, ragiem), ko cilvēki neēd, tikai 10% tiek pārvērsti muskuļos un taukaudos, ko vēlāk var ēst cilvēki. Bet ja cilvēki minerālvielas, olbaltumvielas un vitamīnus uzņem pa tiešo no augiem, nevis ar dzīvnieku starpniecību, tad attiecīgi var iztikt ar daudz mazāku augu daudzumu.
ASV 70-80% no visas graudu ražas apēd fermu dzīvnieki; negribu meklēt konkrētos aprēķinus, bet, ja atmiņa neviļ, bija izskaitļots - ja lopbarības vietā audzētu pārtiku cilvēkiem, tad ASV varētu paēdināt par 800 miljoniem cilvēku vairāk. Lai iegūtu 1kg liellopu gaļas olbaltumvielu, izlieto aptuveni 24kg augu (galvenokārt graudaugu) olbaltumvielu, vislabākā attiecība ir vistas gaļai (1:4). Ņemot vērā, ka gaļas olbaltumvielas ir tikai aptuveni pusotru reizi vērtīgākas nekā graudaugu proteīni, nav grūti saprast, cik daudz resursu tiek izšķērdēts.
Runa ir par mūsdienu gaļas ieguvi - lielum lielais vairums gaļas mūsdienās tiek iegūts no fermu dzīvniekiem, kuriem visu barību pieved klāt, un kuri pārtiek tikai no speciāli audzētas barības. Agrāk bija citādāk, par to nav runa, tāpat runa nav par to cilvēku saujiņu, kuri dzīvo apgabalos, kur ar zemkopību nav iespējams nodarboties un kur lopi (to piens un gaļa) ir vienīgais veids, kā izdzīvot.