Lietotājs
Parole

Pieneņu vīns


angelius | 11.05.2011. - 11:59:09 | Diskusija lasīta 2806 reizes

Šeit ir kāds lietotājs, kuram būtu zināma kāda pieneņu vīna recepte?? Vēlams, bez vīna rauga.. :)
Atbildes (20)
paliec | 11.05.2011. - 13:03:44

lai pagatavotu pieneņu vīnu ir jāievāc pieneņu ziedkopas, no tām izplūc vai ar šķērēm nogriež ziedus (to dzelteno ziedkopas daļu). ziedkopas ir jāapstrādā drīz pēc salasīšanas, jo noplūktas tās diezgan ātri sāk ’mirīt nost’. kad tas ir izdarīts ziedus aplej ar verdošu ūdeni (pēc rakstītās receptes tālāk iztur divas diennaktis). es parasti daru tā, ka no rīta ievācu, pārnesu apgraizu, apleju un atstāju mierā līdz nākošās dienas rītam. verdošais ūdens un ziedi ir attiecībā 1:1. kad ir iegūts ziedu izvilkums, tad caur duršlaku izlaižu lai būtu tikai tas šķidrums. izvilkumu lej katlā kopā ar cukuru un apelsīnu sulu (pēc rakstītās receptes bija sula pret izvilkumu attiecībā 1:2). uz litru izvilkuma es ņemu divu apelsīnu sulas (izspiežu svaigas, nevis no pakas). to visu katlā uzkarsē līdz pirmajam burbulim (t.i. nevāra). karsēšana ir nepieciešama, lai nolikvidētu mikroorganismus, kas tur jau ir sākuši dzīvot un raugam būtu iespēja pirmajam savairoties. vēl karstu ielej traukā kurā raudzēs (es izmantoju 10 l trauku, kam ir iespēja tikt aizkorķētam ar korķi, kurā ir plastmasas šļauciņa). kad tas viss ir padzisis pievieno raugu (ja izmanto vīna raugu, tad ir process +/- paredzams un uz paciņas uzrakstīts arī nepieciešamais cukura daudzums). ja nav pieejams vīna raugs, tad ir jāiegūst savvaļas raugi (procesu ir grūti paredzēt). savvaļas raugi apdzīvo dažādus augus un augļus. vīna raudzēšanai tos parasti ņem no vīnogām, bet tās, kuras ir veikalā es nekad neesmu izmantojis. no LV audzētajiem augiem vīna raudzēšanai piemērotākie raugi ir uz jāņogām un tos iegūst vai nu no pašām ogām (kas tagad nebūs pieejamas) vai nogriežot jāņogu zariņus (ar visiem pumpuriem un lapām). vēlams tos zariņus kādu laiciņu ātrāk jau ielikt cukurūdenī, lai raugs paspēj kaut cik savairoties pirms tiek likts pie darba vīna tapšanai. kad viss ir raudzējamā traukā iekša, to noslēdz un hermetizē, lai klāt netiek gaiss (to dara tādēļ, lai raugs nevar cukuru noārdīt līdz ūdenim un ogļskābai gāzei, bet savu barošanās procesu apturētu pie alkohola). raugs tur dzīvojot izelpo un to no trauka jāaizvada prom, tādēļ arī tiek lietota tā šļauciņa, kuras brīvais gals tiek ielikts burkā ar ūdeni, seko līdzi, lai tas vienmēr būtu zem ūdens līmeņa. rūgšana ir beigusies tad, kad no šļauciņas vairs nekas neburbuļo.
gothica | 11.05.2011. - 13:36:32

Pieneņu vīns laikam nav tas pats kas pieneņu alus, vai ne? :D Jo reiz es mēģināju pagatavot pieneņu alu, iznāca pēc garšas vairāk kā tāds... liķierīts vai. ;) Riktīgi salātzaļā krāsā :D Interesē receptīte?
angelius | 11.05.2011. - 14:08:37

Skaidrs..:)

Gothica, vari iedot arī pieneņu alus recepti :) kautvai tā dzēriena krāsas dēļ :) Garša ta arī ir laba? :)
melone | 13.05.2011. - 11:34:15

haha, domāju, ka iet runa par grupu "pieneņu vīns" - labais
http://youtu.be/c8jtOCnYdgs
angelius | 13.05.2011. - 12:55:41

paliec, par tiem jāņogu zariņiem- cik apm. daudz tos zaeiņus uz 20l? Un kāds cukura daudzums pašam vīnam..
p.s. presētais raugs arī der? Nu, tas, kuru parasti izmanto rauga mīklām.. :) Itkā jau rauga sēnīte, notiek rūgšanas process..
aspectintime | 13.05.2011. - 13:02:32

hmm pirmo reiz ko tadu dzirdu! japameklee gogles tantee ... ļoti interesanta teema!
paliec | 13.05.2011. - 14:55:47

pats es parasti gatavoju pieneņu vīnu ņemot un nopērkot vīna kultūru. cukuru lieku mazāk kā tai kultūrai ir pierakstīts (apm. uz pusi mazāk). es rēķinu tā cukurs => alko būs 1:1, bet raugs nomirst pie 12% alko šķīdumā (stiprāks dabiskas rūgšanas ceļā parasti neveidojas). tātad, ja būs vairāk cukurs, sanāks saldāks, ja mazāk - vājāks un sausāks. presētais raugs ir cita raugu suga; rūgšanas laikā arī veido alko, bet mazāk. es jāņogu zariņus esmu lietojis rabarberu kvasam un ābolu sidram.parasti gatavojis esmu maz un esmu iemetis apm. 10 cm garu zariņu uz trīslitreni.
teeja | 16.06.2012. - 13:22:45

es akal domaaju, ka runa ir par Reja Bredberija graamatu "Pienenju viins" :) bet graamata laba!
oomny | 16.06.2012. - 20:37:34

nu, kuram ir? kurš mani uzcienās?
paliec | 17.06.2012. - 17:00:23

oomny, es nākamgad pēc atgriešanās Durlandē atkal gatavošu savus padzērienus. varēsi dabūt ;o)
duudinja | 17.06.2012. - 20:04:02

Klau_Paliec_ var rindaa pierakstiities uz pacienaashanu?
ljena | 19.06.2012. - 01:58:02

Es i šokā un šito visu kādam ir pa spekam pagatavot??!!
mjammm, naksies samierinaties ar vienkāršu alus pudeli (veikalā nopērkami, protams)
magda | 19.06.2012. - 09:39:24

Esmu vārījusi pieneņu zapti!
Pats process bija aizraujošs, likās baigi stilīgi un ļoti daudz savārīju:) Tik ar to apēšanu gāja grūtāk- kas ļoti salds un šķebinošs sanāca:)
paliec | 19.06.2012. - 10:38:09

Duudiņa, protams, ka rindā var pierakstīties :D bet es visticamāk atgriezīšos LV, kad peinenes jau būs noziedējušas un sākšu savu ierasto dzīvi, gatavojot rožu vīnu.

Ljena, es jau sen esmu sapratis, ka to labāko veikalā nenopirkt - jāgatavo pašam. un rezultāts ir ieguldītā darba vērts.
delilah | 19.06.2012. - 10:47:14

bet uz rožu vīnu arī var pierakstīties?? :p
paliec | 19.06.2012. - 11:31:18

:D

nu var jau var :D

/ bez maz vai man jāsāk par bizunesu domāt :D
yaputma | 19.06.2012. - 11:43:24

salds un šķebinošs sanāca

Es arī šovasar pamēģināju vārīt t.s. pieneņu medu un labi ka ne 10 litrus tiešām kkas pārsalds un šķebīgs. Īstais medus, protams, arī nav skābs, bet medus ir medus.
aspectintime | 19.06.2012. - 12:04:37

un vispar davai ka mes visi piedzeramies
paliec | 19.06.2012. - 12:19:22

Aspektiņ, visi kopīgi vai pavisam tikli - katrs savā kaktiņā pie spogulīša, lai nebūtu vienatnē ;o)
ljena | 19.06.2012. - 22:53:11

Paliec, nemaz nešaubos, bijusi tā iespēja medus kvasu (mājas, protams) baudīt... mmmmm...
© Gay.lv. Visas tiesības aizsargātas.
Kontakti  |   Reklāma  |   Lietošanas noteikumi  |  Privātuma politika  |  

Šis Interneta resurss, tāpat kā visi citi, izmanto sīkdatnes (cookies). Turpinot sērfošanu šajā resursā, Tu automātiski piekrīti sīkdatņu izmantošanai.