Lietotājs
Parole
open87 / "Ģimenes" lieta...

"Ģimenes" lieta


Pildot savu šī gada pēdējā mirkļa iedomu, ka es apmeklēšu trīs rudens nozīmīgākos kino festivālus ("Baltijas jūras dokumentālo filmlu forums", "Arsenāls" un "Baltijas Pērle"), laimīgs devos uz kino Rīga, lai noskatītos A. Gaujas filmu "Ģimenes lietas", kas norisinās "Arsenāla" ietvaros.
Šī filma jau krietnu laiku atpakaļ jau sacēla jezgu Latvijas publiskajā vidē, diskutējot par dokumentālo filmu ētiskajiem principiem.   Noskatoties šo filmu sapratu, ka saceltajai ažiotāžai par brāļa un māsas mīlestību šeit nav pamata. Es gribētu teikt, ka tas tika nostādīts otrajā plānā.
Manuprāt, filmas centrā tika rādīta Latvijas reģionu sociālā vide, kura ir nežēlīgi degradēta, lēta alkohola izmirkusi un nožēlojama līdz sirds dziļumiem (par to pārliecinājos filmā attēlotajam). Bet pats trakākais man šķita tas, ka pēc zālē sēdošo skatītāju smiekliem atsevišķās epizodēs, daudzi no mums nemaz nesaprot to, ka tas pat nav smieklīgi, bet gan traģiski, kas norisinās Latvju ārēs.
Šī filma manī izraisīja milzīgu un neaptveramu emociju gammu, kuru nevarētu nosaukt par pozitīvu - dusmas, nožēla, skumjas...
Kaut nu mūsu jaunās uzlecošās zvaigznes Zanda, Andulis un vēl pāris "krutie" lauku pacani, tagad redzētu, cik tas traģiski izskatās no malas un mainītu kaut ko savās dzīvēs, jo kamēr viņi nesapratīs, ka tikai viņi spēj to mainīt, nekas nenotiks. Starp citu daudzi no viņiem šodien pēc filmas pirmizrādes labprāt aplausu pavadīti kāpa uz kino Rīga mazās skatuves, lai stādītos priekšā visai publikai.
Iesaku visiem noskatīties šo filmu, ko, starp citu, no rītdienas rādīs arī popkornmājā "ForumCinemas".
Ir daudz vielas pārdomām...
Publicēja: open87
Datums: 23.09.2010. - 23:53:08
Lasīts (reizes): 1933
Komentāri: 2
0 cilvēkiem patīk šis blogs
Komentāri (2)
emiilijaf | 01.10.2010. - 00:26:47
Filma patika. tāda prasta. Maz tēlots. Daudzkārt labi redzams, ka filmas varoņi nav aktieri. Tas priecēja.
grifs | 25.09.2010. - 16:42:55
Man, toties, filma nepatika. Vērts skatīties to ir tikai labā operatora un datorgrafiski uzlabotās bildes dēļ, bet pats stāsts mani garlaikoja līdz bezjēgai.
Kāpēc garlaikoja? Tāpēc, ka man nav saprotams, kādā pasaulē cilvēki dzīvo, ja ir nepieciešama šāda filma, lai saprastu atsevišķu lauku nostūru degradāciju? Vai tiešām visi ir tik mazskaitlīgas pilsētnieku ģimenes, ka nevienam nav pat attāli lauku radi, kuri būtībā ved līdzīgu dzīvesveidu? Vai varbūt vienkārši ērtākais veids mūsdienās cilvēkiem ir tik ļoti iegrimt savās lietās, ka apkārtējais netiek pamanīts un komerciāls un labi reklamēts projekts ir vienīgais veids kā to saskatīt?
Tieši tā - komerciāls, jo varu tikai piekrist tam, ka incesta lietai filma būtībā vispār nepieskārās. Tā bija tikai kā izkārtne, kuru ļaužu mutēs apmuļļāt pirms filmas redzēšanas, bet būtībā to bērnu tēvs varētu būt ģaģa Vaņa no kaimiņu ciema. Vēl vairāk - filma mani nevienu brīdi nepārliecināja par to, ka attēlotie notikumi ir īsti. Pat ja tiem ir reāla vēsture, šie reālie cilvēki - amatieri kameras priekšā nespēja restaurēt savas emocijas padarot to visu smieklīgu. Un dažās filmas vietās ļoti izskatījās, ka varoņiem ir plaukstā iespiests piecītis, lai tie izdarītu kaut ko, kas izskatītos interesanti vai tā kā režisoram gribas, bet reālajā dzīvē viņi to nedarītu. Attiecīgi, man palika pēcgarša, ka intelektuāli attīstīti prāti ir paspēlējušies ar degradētajiem laukiem.
Un kā secinājumu, man gribas teikt, ja esam tik ļoti ierakuši galvu smiltīs, ka vajag maksāt piecīti, lai paskatītos, kas notiek pasaulē, filmu varbūt vajag noskatīties. Bet tie, kuri apzinās šo problēmu esamību un realitāti, filma visdrīzāk būs tik pat garlaicīga kā man.
© Gay.lv. Visas tiesības aizsargātas.
Kontakti  |   Reklāma  |   Lietošanas noteikumi  |  Privātuma politika  |  

Šis Interneta resurss, tāpat kā visi citi, izmanto sīkdatnes (cookies). Turpinot sērfošanu šajā resursā, Tu automātiski piekrīti sīkdatņu izmantošanai.